Головна | Мій профіль | Вихід| Вхід                   УВАГА ! Сайт перинатального центру змінюється та переїжджає на інший ресурс. Нова адреса https://mid.te.ua


Групи

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Flag Counter
Головна » 2017 » Серпень » 10 » Всесвітній тиждень грудного годування - 2017
22:41
Всесвітній тиждень грудного годування - 2017

Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щороку з 1 по 7 серпня в більш, ніж 120 країнах світу. Приводом для його запровадження стало прийняття у серпні 1990 року Інночетійської Декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Щороку Всесвітній Альянс проголошує початок кампанії, яка традиційно проводиться протягом 40-го тижня року і символізує закінчення 40 тижнів вагітності жінки до народження дитини.

В рамках Всесвітнього тижня проводиться Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування, девіз якого в 2017 році: «Підтримаємо грудне вигодовування разом», - звертає увагу на необхідність підтримки матерів-годувальниць членами родини та медичним персоналом.

Тематика тижня підтримки грудного вигодовування співзвучна із принципами, які пропагуються Розширеною Ініціативою ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини». В жовтні 2016 року було відмічено 25-річчя існування цієї Ініціативи в світі.

В Україні перша галузева програма підтримки грудного вигодовування була затверджена в 1995 році. З 2001 року розпочата сертифікація закладів охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини».

В 2003 році першим в Тернопільській області та одним з перших в Україні статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» отримав Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина». Впродовж 14 наступних років тричі було підтверджено відповідність ТОКПЦ цьому статусу. 06 липня 2016 року медичні працівники та матері закладу успішно пройшли моніторинговий візит національного експерта МОЗ України по грудному вигодовуванню, вкотре довели, що гідні бути «Лікарнею, доброзичливою до дитини». Цей статус означає, що в закладі проводиться політика на підтримку 12 принципів грудного вигодовування. Пропагуються сучасні технології ведення лактації та годування малюків грудним молоком, створено наближені до домашніх умови для спільного перебування матері та дитини, заохочуються партнерські пологи і участь родини в догляді за новонародженою дитиною та породіллею, проводиться навчання вагітних у Школі материнства і відповідального батьківства, систематичне навчання медичного персоналу. В пологових залах здійснюється раннє прикладання немовлят до грудей матері, в першу хвилину після народження – в 97% випадків. 92 % новонароджених в перинатальному центрі перебувають виключно на грудному вигодовуванні.

При Школі відповідального батьківства діє Група підтримки матерів. Її створено із жінок з позитивним досвідом грудного вигодовування, які пройшли відповідне навчання та можуть надати найпростішу консультацію або підтримати маму, що зіткнулася з труднощами при годуванні малюка грудьми. Група підтримки об’єднує мам для того, щоб вони ділились одна з одною сучасними знаннями про грудне вигодовування, своїм особистим досвідом, просто спілкувались.

В перинатальному центрі створено і постійно оновлюються інформаційно-просвітницькі матеріали для населення по грудному вигодовуванню: стенди, буклети, пам’ятки. При виписці після пологів кожній матері надається друкована пам’ятка з корисними порадами та контактними телефонами післяпологового відділення ТОКПЦ, лікарів-консультантів неонатологів та акушерів-гінекологів, Групи підтримки матерів.

Грудне молоко є найкращою природною їжею для дитини. Воно завжди стерильне і має оптимальну температуру. Важливо, що вигодовування грудним молоком забезпечує тісний емоційний та психологічний контакт малюка з матір’ю. На даний час відкрито велику кількість компонентів грудного молока, які забезпечують його захисні властивості: імуноглобуліни, лактоферин, фактори росту. Ці компоненти обумовлюють унікальність грудного молока, тому що ввести їх до складу дитячих молочних сумішей неможливо. Якщо просто порівнювати склад харчових і мінеральних речовин у грудному молоці та сумішах, то виявляється, що грудне молоко містить понад 300 речовин, більшість з яких є унікальні та незамінні, а молочні суміші – лише 30 компонентів. Тривале годування материнським молоком – одна з найголовніших умов, що забезпечує розвиток і здоров’я малюка не тільки протягом періоду годування грудьми, але й у наступні періоди життя.

Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» щороку активно приймає участь у Тижні підтримки грудного вигодовування. В 2017 році в рамках проведення Тижня планується ряд заходів. Це прес-конференція з питань підтримки грудного вигодовування за участю представників засобів масової інформації, виступи провідних фахівців ТОКПЦ в телепрограмах, публікації про користь грудного вигодовування в пресі, в інтернет-виданнях на теми: «25 років Всесвітнього тижня грудного вигодовування – спільна праця для загального блага», «Грудне вигодовування – здоровий початок життя, як запорука піклування про світ, в якому ми живемо».

Таким чином, грудне вигодовування – це ключовий момент, який зумовлює благополучний початок життя, закладає основи здоров’я та розумових здібностей, є важливою складовою турботи про світ, в якому ми всі живемо.

 

 

Переглядів: 852 | Додав: andrewkutsenko | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar