Головна | Мій профіль | Вихід| Вхід                   УВАГА ! Сайт перинатального центру змінюється та переїжджає на інший ресурс. Нова адреса https://mid.te.ua


Групи

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Flag Counter
Головна » 2015 » Серпень » 6 » Всесвітній тиждень грудного вигодовування
22:54
Всесвітній тиждень грудного вигодовування

     Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування проводиться щорічно у 120 країнах світу з 1 до 7серпня  під егідою Всесвітнього альянсу на підтримку грудного вигодовування (WABA) у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Метою  тижня є захист і підтримка грудного вигодовування. Мета акції  донести інформацію про переваги  грудного вигодовування, привернути увагу до заходів по захисту, заохоченню та підтримці грудного вигодовування, як методу досягнення Цілей  тисячоліття у  боротьбі зі смертністю та захворюваністю новонароджених.

     У 1995 році Україна приєдналася до Міжнародного співробітництва з питань підтримки, охорони успішного та тривалого природного вигодовування немовлят.

Тема тижня грудного вигодовування 2015року   «Грудне вигодовування і робота – це можливо!»     

     Всесвітньою організацією охорони здоров’я, дитячим фондом ООН «ЮНІСЕФ» розроблено 12 принципів грудного вигодовування.

 

     З   2003року  ТОКПЦ  «Мати і дитина»  носить звання «Лікарня, доброзичлива до дитини» , впродовж 12  років цей  статус  неодноразово був підтверджений. А це означає , що медичний персонал  Тернопільського перинатального центру  дотримується  12 принципів грудного вигодовування:

1. Наявність письмового документу з викладенням політики щодо підтримки грудного вигодовування і регулярне доведення його положень до відома усіх медичних працівників закладу, вагітних, матерів та членів їх родини.

2. Систематичне навчання медичного персоналу щодо впровадження політики підтримки грудного вигодовування.

3. Впровадження в практику сучасних методів підготовки сім’ї до пологів. Інформування та навчання вагітних матерів та членів їх родин щодо переваг та методів грудного вигодовування.

4. Допомога матерям успішно розпочати раннє грудне вигодовування.

5. Навчання вагітних жінок матерів та членів їх родини як годування грудьми, та як зберегти лактацію в складних ситуаціях, в тому числі, якщо вони тимчасово відокремлені від своїх дітей.

6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків , зумовлених медичними або соціальними показами і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування.

7. Забезпечення цілодобово спільного перебування матері і дитини та участі членів родини у здійсненні догляду за дитиною.

8. Заохочення грудного вигодовування на  вимогу дитини за відсутністю медичних протипоказів.

9. Відмова від використання у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні сосок та інших засобів, які імітують материнські груди.

10. Створення груп підтримки грудного вигодовування .

11. Дотримання Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока.

12. Практика партнерських пологів (підготовка партнерів і допомога жінці під час пологів, вибір вільної позиції в пологах) Вільне відвідування породіллі у відділенні спільного перебування матері і дитини.

     В Тернопільському  обласному клінічному перинатальному центрі “Мати і дитина” розроблений план заходів по проведенню Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування. Протягом тижня  весь медичний персонал  ТОКПЦ  «Мати і дитина» активно долучився до  акції  шляхом виступів у засобах масової інформації  з питань грудного вигодовування( передачі  ТТБ «Мамина школа», « Ранок з ТТБ», статті в газетах «Вільне життя», «Місто»).

     Згідно  плану щорічно проводиться   18-годинний курс підготовки   медичного персоналу з питань підтримки  грудного вигодовування .

    

     В перинатальному центрі   «Мати і дитина»  створена група підтримки матерів з грудного вигодовування, які мали власний позитивний досвід природного  вигодовування немовлят , пройшли навчання з питань грудного вигодовування і можуть надати консультацію і підтримати маму, у якої виникають проблеми при годуванні. Консультанти надають інформаційну підтримку матерям щодо грудного вигодовування телефоном  та при  особистих зустрічах. При виписці з ТОКПЦ  «Мати і дитина» породіллі  забезпечуються пам’ятками про грудне вигодовування з номерами телефонів групи підтримки матерів, телефонами  лікарів відділу спільного перебування матері і дитини. Постійно оновлюються  інформаційно- просвітницькі матеріали у вигляді плакатів, буклетів, макетів з підтримки грудного вигодовування. В ТОКПЦ  «Мати і дитина» успішно працює «Школа материнства», де проводять лекції психолог,  неонатологи, акушер-гінекологи. Широко впроваджуються  партнерські пологи , одним з методів підготовки до партнерських пологів є  заняття для подружніх пар у «Школі материнства».Величезне значення  для становлення лактації має підтримка сім’ї, тому  підтримується вільне відвідування породіллі у відділенні спільного перебування матері та дитини.

     Грудне вигодовування є найкращим способом надання ідеального харчування для здорового росту та розвитку дітей грудного віку, воно є складовою частиною репродуктивного процесу з важливими позитивними наслідками для здоров’я матерів та дітей.

     Грудне молоко – ідеальна їжа для новонародженого – натуральна, стерильна, тепла. Грудне молоко легко засвоюється і повноцінно використовується організмом  дитини, захищає малюка від різних інфекцій, алергій, сприяє формуванню власної системи імунітету, забезпечує ріст і розвиток немовляти, забезпечує емоційний контакт із мамою, сприяє інтелектуальному та пізнавальному розвитку.

     Перше прикладання малюка до грудей проводиться в пологовій залі. Протягом двох годин проводиться «шкірний контакт» з матір'ю.  Протягом 2-х годин після пологів  більшість новонароджених спроможні знайти і захопити сосок без допомоги. Раннє прикладання дитини до грудей матері забезпечує швидке включення механізмів секреції молока та більш стійку подальшу лактацію.Через контакт матері і дитини, рідний запах, вираз обличчя, ніжний дотик, смоктання грудей налагоджується ідеальний діалог між матір’ю та малюком. Смоктання дитини сприяє енергійному викиду окситоцину, чим зменшує небезпеку крововтрати у матері, сприяє вчасному скороченню матки. Контакт матері і дитини заспокійливо діє і на матір, знімає стресовий гормональний фон, посилює відчуття материнства, в подальшому попереджає виникнення мастопаттій , онкопатології яєчників, молочної залози. У перші три-чотири доби після пологів із грудей жінки виділяється молозиво, згодом – “перехідне” молоко, а після 18-ї доби -“зріле” молоко. Воно ділиться на “переднє” і “заднє.“Переднє” молоко складається на 90% з води. У ньому міститься багато білків, лактози, вітамінів, мікроелементів. “Заднє” молоко містить жири. Можна образно сказати :“переднім” молоком дитинка напивається, а “заднім” — наїдається.

     Часте, активне годування дитини за її вимогою можливо здійснити лише тоді, коли вона відразу після пологів знаходиться поруч з мамою  в одній палаті. При такому режимі мама має можливість годувати свою дитину виключно грудним молозивом і молоком.. Це є важливим і для здоров’я дитини, і для становлення лактації в матері. частота прикладання дитини до грудей у таких випадках може сягати 10-12 разів на добу. В міру збільшення кількості молока, частота годувань зменшуватиметься до 7-9 разів. Особливо важливі в підтримці лактації нічні прикладання до грудей.

     Спільне перебування матері і дитини сприяє зменшенню можливості розвитку  інфекції у дитини і матері, а також проблем з молочними залозами, застій молока, закупорювання молочних проток і запалення грудних залоз (мастит).  Тільки ви можете подарувати дитині любов і ніжність, тепло і турботу, єдину найкращу їжу – грудне молоко, та захистити її від інфекції. Тому треба набратися сил і терпіння. І це повернеться до вас здоров’ям і щастям вашої дитини. За декілька днів перебування із дитиною у відділенні ви навчитеся навичками догляду за нею і після виписки додому вам значно легше буде долати труднощі. Оптимальним вважається винятково грудне вигодовування дитини протягом перших 6 місяців,так як при достатньому об’ємі лактації, раціональному харчуванні жінки, материнське молоко повністю забезпечує фізіологічні  потреби немовляти.

Переглядів: 1976 | Додав: Andrew | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
avatar